1408 of de mooie lange weg naar Pasen

 






Bronmateriaal

Klik hier om de cursustekst "1408 of de mooie, lange weg naar Pasen" te bekijken.

Klik hier om de pdf van de bijhorende PowerPoint te bekijken.

Klik hier om de trailer van de film 1408 te bekijken.

Klik hier om de scène uit de lift te bekijken.

Klik hier om het WIKIPEDIA-document over 1408 te lezen (Engels).

Klik hier om het nummer "The Raven That Refused to Sing" van Steven Wilson te beluisteren.

Videolessen

Deel 1

In deze eerste video leg ik uit wat de bedoeling is van de lessenreeks en geef ik een introductie op de film 1408. Ik bespreek ook de dialoog tussen Katie en haar ouders.

Klik hier om de video te bekijken.




Deel 2

In deze video bespreek ik de scène waarin Mike samen met Gerald Olin, manager van het Doplhin-hotel, de lift in stapt. Na lang onderhandelen heeft Mike de sleutel gekregen van kamer 1408. Ik zal deze scène gebruiken om enkele concepten van de Duitse filosoof Martin Heidegger te introduceren. Zo besteed ik aandacht aan de geworpenheid, sein und zeit en het sein sum tode

Klik hier om de video te bekijken.



Deel 3

De derde video begint met een korte herhaling van de vorige lessen. In deze les bespreek ik het concept verrijzenis en leg ik uit op welke manier een leven na de dood kan gedacht worden. Ik laat ook zien op welke manier er een brug kan geslagen worden met andere levensbeschouwingen. In deze video verwijs ik ook naar een aantal andere bronnen:

Klik hier om de tekst uit de brief van Paulus te lezen (1. Kor. 12).

Klik hier om het verhaal van de rijke jongeman uit Marcus 10 te lezen. 

Bekijk hier de video waarin rabbi Jonathan Sacks spreekt over het geloof in een leven na de dood. 

Klik hier om de de videoles te bekijken.

Deel 4: De binding van Isaak

Ik behandel deze tekst als illustratie van de lessen rond 1408.

In de eerste video situeer ik de tekst van de binding van Isaak (Gen. 22) in de Abraham-cyclus. Ik bekijk de tekst ook vanuit de filosofie van Nietzsche. Hiervoor verwijs ik naar §19 van de tweede verhandeling van de Genealogie van de moraal

Klik hier om Genesis 17 te lezen en hier om Genesis 18  te bekijken.

Bron Nietzsche:

Zur Genealogie der Moral (GM – 1887), in vertaling: De genealogie van de moraal, vertaald door Thomas Graftdijk, herzien en van een nawoord voorzien door Hans Driessen, Amsterdam- Antwerpen: De Arbeiderspers, coll. Nietzsche-Bibliotheek, vijfde druk (eerste druk 2000), 2010, 161p.

Klik hier om de eerste videoles rond de binding van Isaak te volgen.


In de tweede video bespreek ik de tekst van de binding van Isaak. 


Klik hier om deze tweede videoles te bekijken.


Noot

Ik heb in deze videoreeks vaak verwezen naar de deur als symbool van overgang. Je kan in heel wat verhalen de symboliek van de deur terugvinden. In de verhalenreeks rond de donkere toren van Stephen King, vind je de deur terug als overgang naar verschillende werelden en tijdperken.  Ook in de kunst wordt hiervan gebruik gemaakt, denk aan de schilderijen van René Magritte. Ter illustratie verwijs ik graag naar het nummer The Raven That Refused to Sing van Steven Wilson. In dit nummer wordt het verhaal verteld van een oude man die op jonge leeftijd zijn zusje verloor en hiermee in het reine tracht te komen. U vindt in de animatiefilm een duidelijke verwijzing naar de symboliek van de deur als overgang.

Klik hier om het nummer "The Raven That Refused to Sing" van Steven Wilson te beluisteren.

De muziek van Steven Wilson behoort tot de progressieve rock. Indien u meer informatie wenst over dit muziekgenre, kan u het boek van Christoph Lintermans raadplegen.




Humor als existentiebepaling

  Even in herinnering brengen: volgens Climacus bestaan er drie existentiesferen: de esthetische, de ethische en de religieuze. Ik heb deze ...