Over Nietzsche...


In 1883 publiceert de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche zijn wereldberoemde boek “Aldus sprak Zarathustra”. Het krijgt de ondertitel mee: “Een boek voor iedereen en niemand”. De boodschap is eenvoudig. Iedereen die wil, kan zichzelf vormen opdat Zarathustra kan spreken. Hoewel zijn boodschap tot levensbeaming bevrijdend is, leidt ze onherroepelijk tot eenzaamheid. Zarathustra en zijn volgelingen schreeuwen in de woestijn. De omringende cultuur heeft er geen boodschap aan.  Liever zich wentelen in decadentie dan het leven werkelijk te leven.

Zarathustra, de Perzische profeet, weet dat God dood is. Het sterven van God dompelt de westerse cultuur onder in nihilisme. De mens wordt geconfronteerd met verschrikkelijk nieuws: het bestaan heeft geen zin. Toch is er hoop, want Zarathustra’s geestelijke vader, Nietzsche, is een hoopvol pessimist. Hoewel de uitdagingen groot zijn en de tocht door de woestijn lang en uitputtend, is er uitzicht op het beloofde land.


PS: In augustus 2018 verscheen er in het tijdschrift Tertio een bijdrage van mij over Nietzsche. Onderstaande link leidt u naar een voorproefje.

Tertio

In de aanloop naar mijn doctoraat schreef ik een studie over Nietzsches "De geboorte van de Tragedie". Klik hier om deze studie te lezen.

Klik hier om een studie van het boekje "Afgodenschemering" te lezen.
Klik hier om een studie van "De genealogie van de moraal" te lezen.
Klik hier om een studie over het boek van Paul Valadier te lezen (Paul Valadier: Jésus-Christ ou Dionysos).
Klik hier om een studie over "Didier Franck: Nietzsche and the Shadow of God", te lezen.
Klik hier om een studie over " Lampert: An Interpretation of Thus Spoke Zarathustra" te lezen.
Klik hier om een studie van "De Antichrist" te lezen.


Humor als existentiebepaling

  Even in herinnering brengen: volgens Climacus bestaan er drie existentiesferen: de esthetische, de ethische en de religieuze. Ik heb deze ...