Video: De gevangenen

§8 van MAII: Gemengde meningen en sententies



De tekst
De gevangenen. – Op een morgen betraden de gevangenen de werkplaats: de bewaker was afwezig. Sommigen gingen, zoals in hun aard lag, meteen aan het werk, anderen stonden niets te doen en wierpen uitdagende blikken in het rond. Toen kwam er iemand naar voren en sprak luid: ‘Werk zo veel als jullie wilt of doe niets: het maakt niet uit. Jullie geheime aanslagen zijn aan het licht gekomen, de gevangenisbewaker heeft jullie onlangs afgeluisterd en wil een dezer dagen over jullie een vreselijk oordeel uitvaardigen. Jullie kennen hem, hij is hard en haatdragend van aard. Maar let nu op: jullie hebben mij tot dusverre miskend: ik ben niet wat ik lijk, maar veel méér: ik ben de zoon van de gevangenisbewaker en ben alles voor hem. Ik kan jullie redden, ik wil jullie redden; maar, let wel, alleen diegenen van jullie die van mij geloven dat ik de zoon van de gevangenisbewaker ben; de anderen mogen de vruchten van hun ongeloof oogsten.’ – ‘Wel,’ zei een oudere gevangene na enig stilzwijgen, ‘wat kan het je interesseren of we dat van je geloven of niet? Ben je werkelijk zijn zoon, ben je tot dat wat je zegt in staat, doe dan een goed woordje voor ons allemaal: dat zou werkelijk heel vriendelijk van je zijn. Maar laat dat gepraat over geloof en ongeloof achterwege!’ ‘En,’ riep een jongere man ertussendoor, ‘ik geloof hem ook niet: hij heeft zich maar wat in zijn hoofd gehaald. Ik wed, over een week zitten we hier nog precies zo als vandaag, en de gevangenisbewaker weet van niets.’ ‘En als hij er iets van wist, weet hij het nu niet meer,’ zei de laatste gevangene, die nu pas naar de plaats afdaalde; ‘de gevangenisbewaker is zojuist plotseling gestorven.’ – Aha, schreeuwden verschillenden door elkaar heen, aha! Meneer de zoon, meneer de zoon, hoe staat het met de erfenis? Zijn we nu misschien jouw gevangenen? – ‘Ik heb het jullie gezegd,’ antwoordde de aangesprokene zachtmoedig, ‘ik zal iedereen vrijlaten die in mij gelooft, zo zeker als mijn vader nog leeft.’ – De gevangenen lachten niet, maar haalden de schouders op en lieten hem staan (Nietzsche, 2008:460) en KSA (2,590)




Video 1
MA is een aforismeboek. De filosofische grondslagen en mogelijkheden van een aforisme. Overtuigingen zijn gevangenissen.
Video 1

In deze video verwijs ik naar een scène uit de film The Shawshank Redemption, gebaseerd op een kortverhaal van Stephen King. Onderstaande link brengt je naar de besproken scène. 
Link 1: institutionalized
Link 2: The death of Brooks


Video 2
Algemeen overzicht van de tekst startend vanuit de idee dat de gevangenisbewaarder aan God kan worden gelijkgesteld.
Video 2

Ik vermeld in deze video de Babylonische ballingschap uit de Bijbel. De legendarische popgroep Boney M zong het wereldberoemde nummer Rivers of Babylon dat het verhaal vertelt over de ballingschap en de wanhoop van de ballingen. In het refrein echter klinkt de boodschap van de psalmen en van Jeremia door. Laat wanhoop je leven niet regeren, maar wel hoop. Bouw hier en nu een toekomst.
Boney M The Rivers of Babylon

In deze video verwijs ik eveneens naar de brief van de profeet Jeremia aan de ballingen. Je kan de tekst lezen door volgende link aan te klikken:
Jeremia 29: brief aan de ballingen

Het nummer van Boney M bevat ook een stuk uit Psalm 137 en Psalm 19

Video 3
De gevangenenbewaarder wordt niet aan God gelijkgesteld. Begin van een systematische lezing van de tekst.
Ik verwijs in de tekst naar de idee van God als rechter. Klik op linkjes om voorbeeldteksten uit de Bijbel terug te vinden.
Matteüs 25 vanaf vers 31
Apokalyps 20 vanaf vers 11

Zie ook: negentiende sura uit de Koran vanaf vers 66
"Dan zullen Wij uit iedere groep uitlichten al wie hunner het hevigst te keer ging tegen de Erbarmer. [...] Daarna zullen wij verlossen hen die vrezen en de onrechtdoeners in haar geknield laten"
Bron: De Koran, uit het Arabisch vertaald door prof. Kramers, bewerkt door drs. Jaber en prof. Jansen, Rainbow Pockets, p.357

In de video wordt verwezen naar het eerste eerste hoofdstuk van het evangelie van Johannes. De mens heeft de mogelijkheid om kind van God te worden.

Video 3

Video 4
Verder bespreking van het aforisme. De onbekende boodschapper blijkt de zoon van de gevangenbewaarder te zijn. Reactie van de oude gevangene. Ik verwijs in de bespreking naar het verhaal van Jezus en de honderdman. In de video spreek ik over de Amerikaanse fysicus Lawrence Krauss. Je hoort hem in voorgestelde video spreken over de gedachte: "You are more insignificant than you can possibly imagine" (vanaf 1 min 18).
Video 4

Video 5
Laatste video waarin de bespreking van het aforisme wordt afgerond. Ik verwijs naar een passage uit het boek Job, waarin Job de vraag stelt of er in de hemel niemand is die het voor hem opneemt. In het evangelie van Johannes treedt een identificatie op tussen God en Jezus. Ik sprak ook over de parabel van het mosterdzaadje. Hierbij ook de cover van het boek van Jack Miles:

bol.com | GOD, Jack Miles | 9789041400321 | Boeken

Video 5






Bron
Menschliches, Allzumenschliches I und II (MA – 1878-1886), in vertaling: Menselijk, al te menselijk, vertaald door Thomas Graftdijk, herzien, geannoteerd en van een nawoord voorzien door Hans Driessen, Amsterdam- Antwerpen: De Arbeiderspers, coll. Nietzsche-Bibliotheek, derde druk (eerste druk 2000), 2008, 570p.

KSA: Kritische studie-uitgave van Colli & Montinari


bol.com | Nietzsche-bibliotheek - Menselijk , al te menselijk ...


Humor als existentiebepaling

  Even in herinnering brengen: volgens Climacus bestaan er drie existentiesferen: de esthetische, de ethische en de religieuze. Ik heb deze ...