zondag 6 mei 2018

Aristoteles doet Karate...



Dave Kengen is geen onbekende in de karate-wereld. Met zijn prachtige demonstratie van de stijloefening (Kata) Basai Dai tijdens het wereldkampioenschap in 2014, wordt duidelijk hoe sterk mentaal iemand uit de hoek kan komen. Ik vind dit werkelijk een super prestatie. Voor u weet wat ik bedoel, lijkt het me zinvol om even naar de  video van zijn demonstratie te kijken.


U zal moeten toegeven dat de stijloefening die door Dave wordt uitgevoerd zeer duidelijk overeenkomt met wat de drie dames achter hem uitvoeren. Dit heeft allemaal te maken met wat Aristoteles het intellectus agens noemt. Iedere karateka beseft dat de ideale stijloefening Basai Dai nooit kan worden uitgevoerd. We hebben daarentegen wel een mentaal beeld van wat deze oefening zou moeten zijn. Tegelijk zien we op de mat slechts voorbeelden van Basai Dai, die allemaal wel verwijzen naar dat perfecte mentale beeld, maar er nooit mee zullen overeenkomen. Het intellectus agens is in staat om abstractie te nemen. Abstractie nemen betekent dat je de ideale vorm van het voorbeeld afweekt en opslaat in je brein. We leren Basai Dai door dat we kijken naar een voorbeeld, maar ons intellectus agens kan de ideale Basai Dai hiervan afweken. Zo herkennen we ook de prachtige prestatie van Dave Kengen, aldus Aristoteles. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Humor als existentiebepaling

  Even in herinnering brengen: volgens Climacus bestaan er drie existentiesferen: de esthetische, de ethische en de religieuze. Ik heb deze ...