zondag 16 december 2018

Vorige week in drie bedrijven


Filosofen zoals Hume en Kant vragen hun lezers complexe items op te splitsen in begrijpelijke delen. Laat ik dat even doen met de actualiteit van de voorbije week.

Het migratiepact
Het migratiepact is een internationale engagementsverklaring waarin de landen zich ertoe verbinden om onvermijdelijke migratie samen aan te pakken. De nadruk ligt op een onvoorwaardelijk respect voor de rechten van de mens. Daarenboven behoudt elk land zijn soevereiniteit inzake het migratiebeleid dat wordt gevoerd. Daarom ben ik voor het migratiepact.

De receptie van een tekst
Er is een belangrijk verschil tussen wat er in een tekst staat en de wijze waarop er met die tekst wordt omgegaan. Een voorbeeld. De geschriften van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900) laten een harmonieus samenleven tussen atheïsten en gelovigen toe. Toch wordt Nietzsche als de grote vijand van de religie aanzien. God is dood, zo leest men in zijn boeken. Toegepast op het migratiepact is er niemand die echt weet op welke manier er met de tekst zal worden omgegaan op internationaal niveau en hoe  de tekst binnen een juridisch kader zal worden gebruikt. Indien het migratiepact als pasmunt zou worden gebruikt voor een opengrenzenbeleid dan zou dit even onverdedigbaar zijn als zou men de grenzen voor migratie sluiten. Over de receptie van de tekst maak ik me zorgen.

De politieke situatie in België
Michel II is een nieuwe regering. Kris Peeters verklaarde in De Zevende Dag dat er accentverschuivingen zouden gebeuren. Een nieuwe regering heeft een nieuw regeerakkoord nodig en dient het vertrouwen van het parlement te verkrijgen.  De polarisatie in de samenleving die door heel wat politici wordt gebruikt om hun machtspositie te verstevigen, is een sluipend gif. Indien er geen duidelijkheid komt voor wat de intenties van de nieuwe regering betreft, lijken mij vervroegde verkiezingen de enige democratische oplossing.

Indien je het bos door de bomen nog wil zien, is het cruciaal om de drie bedrijven apart te bekijken, hoewel ze uiteraard met mekaar verbonden zijn. Vermenging van de drie bedrijven leidt tot een kluwen van gedachten waarbij het quasi onmogelijk is om een standpunt rond de totaliteit in te nemen.

Tenslotte nog even dit. Overal neemt de angst onder de mensen toe. Angst is de vijand van redelijkheid en sereniteit. Gevaarlijk, zo denk ik. Daarom is het belangrijk om deze angst met alle mogelijke middelen te bestrijden…


3 opmerkingen:

  1. En het is voor mij net die angst die bewust werd gecreëerd. Door eerst te zeggen dat je het gaat goed keuren en op het laatste moment, als we niet terug kunnen zonder gezichtsverlies, afkeuren. Een meesterzet zou ik zo zeggen, door dewelke ons land en zijn burgers zonder meerderheidsregering achter bleef.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ongetwijfeld juist. Al denk ik dat de angst een veel breder maatschappelijk fenomeen is en niet beperkt blijft tot het debat rond migratie. Angst dreigt een vooronderstelling van het leven te worden. Er vertonen zich barsten in het fundamenteel vertrouwen (faith) in het leven. Dit is een proces dat al jaren aan de gang is. Het is, wat mij betreft, de taak van elk weldenkend mens om die angst zoveel mogelijk terug te dringen en te leren spreken in termen van vertrouwen.

      Verwijderen
  2. Yes. Live the change you want to see in the world.
    Het is misschien wat flower power, maar liefde verspreiden ipv haat is een goed medicijn.
    Aroha (Maori's)

    BeantwoordenVerwijderen

When Hegel meets Star Trek

  Klik hier om deze bijdrage in PDF te lezen. Het zelfbewustzijn is alleen de bewegingsloze tautologie van het ‘ik ben ik’ (p.116) Deze...